Totul despre ciorba de perisoare: dietetica sau un deliciu pentru invitatii tai!

By on 15/02/2016
Ciorba de perisoare cu suc de rosii

Ciorba de perisoare s-a numarat intotdeauna printre preferintele romanilor fie ca vorbim de o masa in familie, de un pranz la restaurant si chiar de Sarbatori.

Aroma inconfundabila a ciorbei de perisoare, ca la mama acasa, ne face mereu sa ne amintim si sa ne dorim sa ii savuram gustul.

De aceea m-am gandit ca ti-ar fi util sa afli cateva metode de a spori gustul sau pentru o masa cu invitatii tai, sau sa o poti gati dietetic, daca esti la regim. Deci da, poti gati ciorba de perisoare sanatoasa si dietetica, daca o prepari cu grija.

Am incadrat ciorba de perisoare la retete dietetice, deoarece puteti gasi atat o varianta foarte gustoasa pentru invitati, dar si una potrivita pentru dieta, cu putine grasimi.

Ingrediente pentru ciorba de perisoare:
  • 2 oase de porc (nu se recomanda la dieta, insa daca pregatesti o masa pentru invitati, vei observa diferenta de gust)
  • 2 cepe mari
  • 3 morcovi
  • 1 ardei gras
  • 1 telina radacina
  • 1 albitura
  • Bulion si rosii in bulion (vara poti alege rosiile foarte coapte, pentru mancare) sau 250 g smantana daca preferi ciorbele a la grec
  • 50 g de orez sau cativa taitei, sau 2 cartofi. Eu prefer sa las ciorba mai dietetica, fara fainoase suplimentare.
  • Pentru acrit, daca folosesti bulion, poti alege bors, zeama de lamaie, otet sau sare de lamaie, dupa preferinte.
  • Sare, piper, ardei iute, patrunjel (daca este o ciorba acra si grasa folosesc si cateva frunze de leustean)
  • 1 ou zdrente pentru consistenta (il poti omite la dieta)
Ingrediente pentru perisoare:
  • 800 g carne de porc tocata (pentru dieta carne tocata de pui)
  • 2 cepe
  • 1 legatura marar si o legatura patrunjel
  • Sare, piper, cimbru
  • 50 g orez bob rotund
  • 1 ou
Cum pregatesti ciorba de perisoare:

1. Daca folosesti cele 2 oase de porc, trebuie puse la fiert primele. Dupa formarea spumei, se arunca prima apa si se repune oala cu apa la fiert. Uneori folosesc aceste oase pentru ca ciorba de perisoare in general nu este grasa, si nu va avea savoarea din maduva, chiar daca inlocuiesti grasimea animala cu 2 linguri de ulei.

2. Se taie legumele cubulete, in afara de ardeiul gras si de cartofi (daca folosesti) si se adauga la fiert. Se recomanda calirea acestora in 2 linguri de ulei.

Pentru a fi mai dietetica insa, am omis aceasta etapa si le-am adaugat la fiert, fara niciun rabat de gust!

3. Ardeiul se taie cubulete si se adauga si el la fiert.

Cum realizam compozitia perisoarelor din ciorba de perisoare:

Carnea se toaca de 2-3 ori pentru a fi mai fina, iar perisoarele mai pufoase. Din acelasi motiv, cele 2 cepe se taie foarte marunt. Daca poti, cel mai bine ar fi sa le dai pe razatoare.

Orezul se spala si se amesteca cu restul ingredientelor. Exista retete in care orezul se adauga prefiert, insa nu a fost nevoie de acest lucru, deoarece am lasat perisoarele la fiert timp de cel putin 45 minute, astfel incat s-au patruns foarte bine.

Sfatul meu: eu adaug orezul in functie de eveniment: daca vreau o ciorba de perisoare dietetica, inlocuiesc orezul cu fulgi de ovaz. Daca insa am invitati sau familia e numeroasa si vreau sa imi ajunga perisoarele si zeama pentru mai multe zile, adaug aproape o cana de orez.

De asemenea, suplimentez si apa pana la 4-5 litri, insa daca nu adaugi oasele la inceput, nu vei putea da o savoare deosebita unei cantitati mari de apa. In acest caz poti suplimenta cu bulion, rosii intregi din conserva, sare, piper, verdeata.

Verdeata se toaca si ea foarte fin, si toate ingredientele se amesteca cu un ou batut ca pentru omleta. Se sareaza, se pipereaza si se adauga cimbru dupa gust.

Atentie: pentru mai putin de 1 kg de carne, niciodata nu adauga mai mult de un ou pentru a lega compozitia din ciorba de perisoare!

Sfatul meu: daca folosesti carne de pui pentru dieta, ar fi recomandat sa adaugi 2 linguri de ulei, ca sa nu iasa perisoarele foarte tari. Totusi, pentru a evita acest lucru, poti toca toate ingredientele extrem de fin, si amesteci compozitia pana rezulta o pasta omogena. De asemenea, ceapa o dau pe razatoarea mica sau o introduc in tocator impreuna cu carnea.
Din compozitie formezi cu mana umeda cu apa rece niste bile de dimensiuni potrivite. Dupa ce le-ai format pe toate, se pot adauga in ciorba.

Sfatul meu: pentru a nu se sfarama, eu adaug perisoarele intr-o oala separata cu apa fiarta, care fierbe la foc mic. Adaug toate perisoarele si astept 20 de minute sa se patrunda, apoi le adaug in ciorba impreuna cu apa in care au fiert.

Continuam reteta de ciorba de perisoare:

4. Daca adaug cartofi sau orez, acum ar fi momentul, cu aproximativ 30 de minute inainte sa opresc focul. Taieteii, in schimb, se adauga cu aproximativ 10 minute inainte sa stingem focul.

5. Cand au fiert perisoarele si toate legumele, adaug bulion dupa gust si rosiile zemoase, taiate marunt. Acresc ciorba dupa gust si potrivesc de sare si piper.

Sfatul meu: daca preferi o ciorba de perisoare a la grec dreasa cu smantana, inlocuim bulionul cu 250 ml de smantana, care a fost in prealabil amestecata cu cateva linguri de apa rece si un polonic de ciorba, pentru a nu se taia. Atentie, ciorba de perisoare dietetica este cea cu suc de rosii, intrucat smantana are aproximativ 20% grasime si multe calorii. Atentie, daca folosesti bulion din comert, contine zahar! Cutiile de rosii in sos tomat la 400 g pe care le-am cumparat nu contin zahar, deci verifica ingredientele!

6. Cu 2 minute inainte sa opresti focul poti adauga un ou batut ca pentru omleta, amestecat cu un polonic de ciorba pentru a se forma „zdrente”.

Sfat: nu adauga oul nebatut direct in ciorba de perisoare, deoarece acesta se va inchega intreg, precum un ou fiert!

7. Adaug verdeata taiata cam dupa 10-15 minute dupa ce am stins focul si astept minim 20 de minute pana la servire, pentru a se patrunde gusturile.

Alege un stil de viata sanatos!


Adauga un comentariu

comentarii

You must be logged in to post a comment Login