Gatitul sub presiune iti risca sanatatea?

By on 20/03/2015
Gatitul sub presiune poate fi riscant

Gatitul sub presiune este un mod sanatos de preparare a alimentelor, care isi pastreaza savoarea si proprietatile nutritive.

Daca insa am vorbit despre “Ce beneficii aduce oala cu presiune” , fii atent si la eventualele accidente! Gatitul sub presiune poate fi un proces sigur, daca respecti intocmai recomandarile producatorului.

Ce riscuri ascunde gatitul sub presiune:

Nu introduce oala cu presiune in cuptor! Aceasta este confectionata pentru a fi expusa la flacara directa. In plus, manerele, supapele si eventualele piese din materiale termorezistente nu trebuie supuse la conditiile de gatire in cuptor.

Nu umple oala cu presiune la un nivel care sa depaseasca 2/3 din capacitatea totala. In unele cazuri, apa si alimentele nu trebuie sa depaseasca jumatate din capacitatea oalei. Poti intalni aceste situatii daca gatesti sub presiune alimente care isi maresc volumul in timpul gatirii: legume uscate, precum orezul sau fasolea.

Asigura-te ca vasul sub presiune a fost inchis etans, iar garnitura speciala din silicon (daca exista) se prezinta in stare buna.

Daca nu detii o oala cu presiune cu supape care se depresurizeaza automat atunci cand este cazul, trebuie sa urmaresti procesul de gatit.

Gatitul sub presiune produce un zgomotul declansat chiar de presiunea crescuta. Acest sunet te va avertiza cand este momentul sa eliberezi valvele de presiune. Atentie unde sunt acestea indreptate! Aburii fierbinti pot provoca accidente grave daca nu citesti cu atentie instructiunile de folosire.

Trebuie de asemenea sa verifici inainte de fiecare utilizare faptul ca indicatorul si supapele nu au fost blocate cu resturi alimentare. In cel mai nefericit caz, oala ta cu presiune poate deveni o bomba cu ceas.

Daca observi miscari ale vasului sau un zgomot de bolborosire si nu reusesti sa depresurizezi vasul, este indicat sa opresti de urgenta focul. NU deschide capacul! Asteapta pana vasul si continutul se racesc pentru a evita arsurile grave.

Gatitul sub presiune ne supune la anumite riscuri, deci trebuie sa invati cum sa eviti eventualele accidente. Vei descoperi ca poti sa gatesti sanatos si gustosfara multa experienta sau vase sofisticate!

Alege un stil de viata sanatos!


Adauga un comentariu

comentarii

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply