Cum depistezi rapid daca esti afectat de intoleranta alimentara?

By on 20/07/2016
Intoleranta alimentara afecteaza jumatate din populatia mondiala

Intoleranta alimentara afecteaza aproximativ jumatate din populatia mondiala, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Aceasta este o stare patologica subdiagnosticata si foarte des intalnita atat in randul adultilor, cat si al copiilor.

Intoleranta alimentara reprezinta o afectiune caracterizata prin respingerea anumitor alimente de catre organismul nostru, in momentul in care nu le poate digera si metaboliza eficient.

Studiile clinice subliniaza influenta acestei afectiuni in aparitia sindromului de colon iritabil, pe baza afectarii mucoasei intestinale.

Care este cauza intolerantei alimentare?

O cauza foarte des intalnita a intolerantei alimentare este intoleranta congenitala, care cuprinde cele mai frecvente tipuri: intoleranta la gluten (o substanta care pe care o gasim in cereale: grau, orz, orez) si intoleranta la lactoza (lapte de vaca, de capra sau de oaie si branzeturi).

Totusi, studiile arata ca si alimente precum rosiile, fasolea verde, ardeiul gras, drojdia si galbenusul sau albusul de ou pot declansa intolerante alimentare.

De asemenea, alimentatia in exces poate conduce la intoleranta alimentara. Astfel, abuzand de un anumit aliment este posibil ca organismul sa ajunga sa il respinga.

Cum diferentiezi intoleranta alimentara de alergia alimentara?

Desi cele doua patologii sunt adesea confundate, ele prezinta diferente majore atat ca si incidenta, ca si moment al manifestarii simptomatogiei, dar si ca amploare a reactiilor imune.

Astfel, alergiile alimentare sunt mai putin intalnite decat intoleranta almentara, iar reactia de respingere a organismului la alimentul considerat alergen este acuta si imediata.

In cazul alergiei alimentare, o expunere scazuta la alimentul declansator poate provoca reactii clinice violente care pot duce chiar la deces.

Cele mai importante semne ale intolerantei alimentare:

Exista numeroase semne si simptome care pot trada patologia intolerantei alimentare, care se poate manifesta la nivel :

  • Digestiv (dureri abdominale, colici, varsaturi, greata, balonari, crampe, diaree lichida, constipatie, sindromul colonului iritabil, flatulenta, boala Crohn, boala celiaca, probleme in a scadea sau creste in greutate);
  • Dermatologic (mancarimi, eczeme, acnee, psoriazis, eritem, dematite, urticarie);
  • Respiratoriu (otite, rinite, sinuzite, astm);
  • Articular (crampe, artrite, dureri musculare);
  • Nervos (migrene, oboseala cronica, somnolenta, insomnie, ameteala, somn agitat, depresie, hiperactivitate).

Cum afli daca suferi de intoleranta alimentara?

Desi se estimeaza ca intoleranta alimentara afecteaza 80% din populatia din Romania, putine cazuri sunt diagnosticate. Simptomele acestei patologii sunt nespecifice si pot aparea la un interval de 1-2 ore pana la maxim 3 zile de la ingerarea alimentului declansator.

Astfel, in cele mai multe cazuri pacientul nu observa cauza reactiilor imunitare intarziate si amana prezentarea la medic. Din aceste motive, intoleranta alimentara este destul de dificil de diagnosticat.

Cu ajutorul unor analize, intoleranta alimentara poate fi detectata prin teste serologice specifice pentru determinarea anticorpilor IgG. Acesti anticorpi specifici sunt sintetizati de organism ca reactie de aparare a sistemului imunitar la alimentele declansatoare.

Spre exemplu, in cadrul celor 12 laboratoare si 68 de puncte de recoltare Bioclinica pot fi efectuate teste specifice pentru depistarea intolerantei alimentare, care pot determina anticorpii IgG pentru 221 de alimente.

Printr-o diagnosticare rapida a acestei patologii si tratarea care implica o alimentatie corespunzatoare, putem contribui la mentinerea starii de sanatate si imbunatatirea calitatii vietii.


Adauga un comentariu

comentarii

You must be logged in to post a comment Login