Ce proprietati miraculoase are sfecla rosie?

By on 05/04/2015
Sfecla rosie - culoare atragatoare, proprietati vindecatoare

Sfecla rosie isi gaseste locul pe lista legumelor potrivite atat in sezonul rece, cat si in restul anului. Cu toate acestea, sfecla rosie cruda nu se regaseste in preferintele romanilor deoarece nu reuseste sa ne incante papilele gustative.

Pentru a putea consuma sfecla rosie, de obicei o gatim traditional, folosindu-ne de foc. Totusi,  cercetarile stiintifice arata ca, prin fierbere, aceasta leguma pierde destul de mult din proprietatile curative.

Deoarece contine substante puternic concentrate, specialistii recomanda sa o consumam in cantitati precise in stare cruda.

Sfecla rosie exercita asupra organismului nostru efecte terapeutice cunoscute inca din cele mai vechi timpuri. Mai mult, exista legende care atribuie sfeclei rosii titlul de “aliment minune” datorita proprietatilor vindecatoare miraculoase.

Ce proprietati benefice are sfecla rosie?

  • Contine un complex de antioxidanti, vitamine si minerale estentiale pentru echilibrul organismului nostru: vitamina A, B si C, calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, iod, mangan, fier si sulf.
  • Betacianina din componenta legumei previne si chiar trateaza una din cele mai temute afectiuni, cum este cancerul.
  • Protejeaza ficatul si contrubuie la regenerarea lui, chiar si in cazul hepatitelor.
  • Aminoacizii din sfecla rosie au un rol important in dezvoltarea si mentinerea tesutului nostru muscular.
  • Miocardul, tesutul muscular al inimii este si el intarit daca introducem sfecla rosie in dieta noastra.
  • Betadina, care are efect relaxant, ajuta la vindecarea depresiei.
  • Consumul de sfecla rosie scade tensiunea arteriala si este cunoscuta pentru tratarea bolilor cardiovasculare, prevenind chiar si atacurile de cord sau angina pectorala.
  • Mentine buna functionare a sistemului sanguin, preintampina depunerea de colesterol pe vasele de sange si previne formarea cheagurilor.
  • Dieta cu sfecla rosie stabilizeaza glicemia in cazul diabetului de tip I si II.
  • Iodul tine sub control glanda tiroida, avand efecte terapeutice pentru buna functionare a acesteia.
  • Sfecla rosie are efect diuretic si combate boli renale cum ar fi infectiile si calculii renali. Prin beneficiile asupra sistemului muscular, ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi.
  • Fierul, magneziul si vitaminele ajuta la formarea globulelor rosii, avand proprietati terapeutice asupra anemiei.

In ce cantitate consumam sfecla rosie?

Pentru a avea efecte benefice vizibile asupra organismului, nu este suficient un consum ocazional. Ar trebui sa includem in alimentatia zilnica 100-150 de grame de sfecla rosie cruda.

In general, curele cu sfecla rosie dureaza intre 2 saptamani si se intind pana la maxim 2 luni.

In unele cazuri, consumul exagerat de sfecla rosie conduce la aparitia unor stari de greata. De asemenea, exista posibilitatea ca incapacitatea organismului de a metaboliza sfecla rosie sa determine o culoare rosiatica a urinei.

Prin urmare, nu te trata “dupa ureche”! Solicita opinia unui specialist inainte de a incepe o cura cu sfecla rosie.

Alege un stil de viata sanatos!


Adauga un comentariu

comentarii

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply